Politikrimien

Politikrimien er genrebetegnelsen for en type kriminallitteratur, der opstod i 1950’erne.

Genren indsætter politiholdet som hovedpersoner i stedet for fx den ensomme, desillusionerede detektiv i Den hårdkogte krimi. Public eye afløser Private eye, og politistationen sættes i stedet for det tilrøgede detektivkontor og tågede gyder. Realismen trækkes med andre ord endnu længere frem end det i nogen grad var tilfældet i den hårdkogte krimi og navnlig var det i guldalderkrimien.

Politikrimien søger i høj grad at afspejle et komplekst samfundsbillede blandt en flok ordenshåndhævere, der undertiden er næsten lige så forskellige i sammensætning og baggrund som resten af samfundet. De mellemmenneskelige forhold på politistationen fylder således ofte en god del i politikrimien.

Genren har ofte ikke kunnet sige sig helt fri for at ligne guldalderkrimien i sit dualistiske verdensbillede. De gode, der bekæmper de onde. Der er dog også talrige eksempler på et langt mere kompleks samfundsbillede i genren gennem tiden. I nyere tid lever politikrimien i bedste velgående og nyder stor popularitet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.