Karin Alvtegen

Karin Alvtegen, f. 1965, er svensk forfatter til flere krimier og psykologiske thrillers. Karin Alvtegen modtager Palle Rosenkrantz Prisen til Krimimessen i 2008 for romanen Skygge (2007). Juryens begrundelse for at give Alvtegen prisen lød blandt andet på, »at Alvtegen skriver psykologiske krimier, som ved at ramme ind i læsernes egne fortrængte traumer udløser særlig stærke læseroplevelser. Samtidig er romanen et nybrud i forhold til den samfundskritiske indignation, der har præget megen svensk krimi i sporet efter Sjöwall & Wahlöö”. Mette Strømfeldt talte for Alvtegen:

Kære Karin Alvtegen.
Fra første færd har du fascineret os med dine romaner.
»Savnet«, »Bedrag« og »Skam« var alle smertelige, psykologiske og sociale dramaer, hvor du holdt os klinet til bøgerne med plots, der havde deres helt egen superbe, men meget ofte også onde logik. Du er en frygtindgydende arkitekt, der med dine romaner skaber skæbnemaskiner, som bliver ved med at hjemsøge os, længe efter bogen er læst.
Jeg ved godt, at du flere gange har udtalt, at du ikke skriver krimier, men snarere psykologiske dramaer. Alligevel håber jeg, du vil modtage årets Palle Rosenkrantz-pris, som vi giver for den bedste krimi/spændingsroman udgivet på dansk i det forløbne år.
Det var nemlig en usædvanligt enig jury, der udpegede din roman »Skygge« til årets bedste udgivelse.Men også meget sigende for romanen sad vi alle med hver vores begrundelse for, at netop du skulle have prisen. Det er selvfølgelig fordi, »Skygge« er sådan et stort og rigt værk .I romanen tager du os med ind bag facaden hos den svenske forfatter og Nobelprismodtager, Axel Ragnerfeldt, og hans familie. Manden er et nationalt ikon, men sit privatliv har han holdt for sig selv. Han har heller aldrig fortalt, hvorfra han fik inspirationen til »Skygge«, der i »Skygge« også er titlen på den roman, der udløste Nobelprisen.
Du har os i din hule hånd, når du med perfekt timing afdækker den sande historie om den fine forfatter og hans familie. Svensk snobberi og selvretfærdighed får nogle gevaldige knubs. Og det er ikke mindst interessant for os danskere at opleve.
Samtidig er romanens personer foruroligende nærværende. Man føler det som om, du har lagt et lille stykke af dig selv i dem alle, og det hænger måske sammen med, at de næsten alle sammen er skrivende personer.»Skygge« er stor spænding skrevet med stort hjerte og farlig indsigt i menneskets skyggesider. Så derfor skal du naturligvis have årets Palle Rosenkrantz-pris.
Mette Strømfeldt, Horsens d. 5. april, 2008.

Alvtegen Karin3 thumb.jpg

Alvtegen debuterede i 1998 med romanen Skyld, som hun skrev efter at have været alvorligt syg med depression og panikangst efter sin brors død. Den næste roman, Savnet fik Glasnøglen i 2000, selv om Alvtegen ikke selv mente at skrive kriminalromaner. Det er ikke kun i Norden, Alvtegens psykologiske romaner har ramt plet. Hun er oversat til 25 sprog, og Savnet er filmatiseret af det engelske tv-selskab, der bl.a. er kendt for krimiserien Taggart. Titlerne på Alvtegens bøger er kendetegnende for hendes temaer: Skam og Skyld er følelser, der ikke tales meget om i et moderne menneskes liv, men hos Alvtegen er det følelser, der flyder lige under overfladen hos de fleste. Benægtelsen af disse følelser gør Alvtegens romaner til det, Politikens anmelder Bo Tao Michaëlis har kaldt ”protestantiske kriminalromaner med en eksistentiel tematik”.

Alvtegens romankarakterer er ofte psykologisk skadede, men trods alt relativt velfungerende – indtil en hændelse eller en tilfældighed sætter gang i en katastrofe. I den prisbelønnede Savnet er det den hjemløse Sibylla, der befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Hun er blevet set i selskab med en mand, der kort efter deres møde bliver myrdet, og inden længe er hun Sveriges mest jagede person, udråbt på alle forsider som psykopat og morder. Den skrøbelige balance, hun har opnået i sit liv, destrueres totalt – ved et bittert tilfælde.

Karin Alvtegen er desuden i familie med Astrid Lindgren.

Bibliografi

  • Skyld
  • Savnet
  • Bedrag
  • Skam
  • Skygge

Links

Krimisidens bogomtale af Skygge : [1]

Karin Alvtegens hjemmeside : [2]

artikel om Alvtegen på litteratursiden: [3]

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.