Johan Theorin

Johan Theorin. Foto: Mickey Thörnblad

Johan Theorin (f. 1963) er svensk krimiforfatter og journalist. Han brød for alvor igennem med Ølandskvartetten, som er en serie af fire krimiromaner, der udspiller sig på Østersø-øen Øland. 

Siden Theorin debuterede med Skumringstimen, som er første bog i serien, har han høstet et hav af priser; bl.a. det svenske krimiakademis debutantpris 2007 samt bedste krimi 2008, Glasnøglen 2008 og Daggerprisen 2009 og 2010. 

Selv udtaler Forfatteren til Information i forbindelse med Krimimessen 2008, at han ikke føler sig som kriminalforfatter. Han er historiefortæller, siger han og agter i øvrigt at veksle mellem genrene. Han blander på fineste måde stemningsbilleder fra Øland ind og fortidens spøgelser og elverfolk indfinder sig også i bøgerne om Øland.

Til Krimimessen 2012 var han aktuel med Sankt psyko, som er enkeltstående krimi. Om Sankt psyko er bl.a. skrevet:

“Sankt Psyko er en spændingsroman af høj kvalitet. Den kryber ind under huden på læseren og er skrevet med Theorins vanlige underspillede og skønne sprog. Theorin er en stor menneskekender og kan som kun få beskrive almindelige menneskers skyggesider”.

I 2014 kom Gravgæst, som er det fjerde og afsluttende bind af Ølandskvartetten. I bogen bliver Gamle skipper Gerlof vækket midt om natten af en dreng, som banker på hans dør. Drengen kommer fra stranden og beretter om en gal mand med en økse på et skib fyldt med lig. En brutal hævner har opsøgt Ølands midsommer.

 

Bibliografi

  • Skumringstimen (2008)
  • Natstorm (2009)
  • Blodlag (2010)
  • Gravgæst (2014)

Se også

Johan Theorins hjemmeside

Krimisidens omtaler

Litteratursidens omtaler

Bibliotek.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.