Jan Guillou

Jan Guillou, f. 1944 i Södertälje, Sverige, er en svensk forfatter og journalist, medejer af Piratforlaget. Han har tidligere arbejdet som journalist ved Folket i Bild/Kulturfront. Her var han med til at afdække den såkaldte IB-affære og sad i denne forbindelse i fængsel 1973-1974 dømt for spionage.
Han debuterede som forforfatter med bogen Om kriget kommer (1971). Det er siden blevet til en lang række bøger, og mest kendt er nok hans Hamilton-serie om agenten Carl (Gustaf Gilbert) Hamilton. I den anden ende af det skønliterære spektrum har han skrevet serien om tempelridderen Arn Magnusson. Også hans roman Ondskaben, inspireret af hans egne oplevelser på en kostskole, er blevet en klassisker, der nærmest er fast pensum i svenske skoler (og i mange danske, i øvrigt), om som er blevet succesrigt filmatiseret.
I 2009 udkom hans journalistiske erindringer, Ordets magt og afmagt. Mit skrivende liv. Heri fortæller Guillou bl.a. om IB-affæren, og læseren får et interessant kig ind i 1960’ernes og 70’ernes venstrefløj. Bogen vakte en del debat i Sverige, da Guillou blev beskyldt for at underspille en kontakt, han havde haft til det sovjetiske efterretningsvæsen, KGB. Det ventes, at der i 2010 udkommer en revideret udgave af bogen, hvor forfatteren fortæller sin egen version af den historie, og desuden fortæller om den pressestorm, der opstod i kølvandet på udgivelsen af Ordets magt og afmagt.

Jan Guilloubibliotek.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.