Helle Stangerup

Helle Stangerup (født 30. oktober 1939) er en dansk forfatter og jurist, broder til forfatteren Henrik Stangerup. Hellep Stangerups forfatterskab er domineret af hhv. spændingsromaner og historiske bøger, der bl.a. gav hende et gennembrud med Christine i 1985, hvor hun også modtog Boghandlernes Gyldne Laurbær. I 2010 udkommer krimien En forskers død.

Tidlig periode

Forfatterskabet kan inddelels i to perioder: I den tidlige periode fra debuten i 1967 og frem til midten af 1980’erne skrev Stangerup primært fiktion præget af krimi, gys og spænding, mens værkerne dog indbyrdes er ganske forskellige. Fælles er alligevel bl.a. suspense-brugen, detaljemættede miljøbeskrivelser og stringent realisme. Med denne første del af forfatterskabet vandt Helle Stangerup stor popularitet blandt læserne.

De historiske romaner

Fra 1980’erne skiftede forfatterskabet delvis spor og koncentrerede sig overvejende om historiske romaner, dvs. fiktion med solidt afsæt i faktiske, tidligere begivenheder og tidsaldre. Således blev Christine om Christian d. II’s datter en overvældende publikumssucces i 1985. Samtidig er der en tydelig tendens i forfatterskabet mod en intens interesse for kvindens rolle og mulige begrænsninger igennem tiden. Stangerup bruger historiens kendte kvinder som katalysatorer for en kvindedebat og har således siden haft kvinder som Leonora Christina, Kirsten Munk og Ellen Marsvin under behandling. Styrken i Stangerups historiske romaner er især de stærke personskildringer og struktur mere end seriøs tidsskildring, som da heller ikke er målet i de underholdende, historiske romaner.

Krimier

Mod slutningen af århundredet er Helle Stangerup muligvis vendt tilbage til skildringen af samtiden. I 1995 kom spændingsromanen Stedfar om det dekadente elitemiljø, og i 2010 udkommer En forskers død, der på en måde kombinerer Stangerups to perioder og to foretrukne virkemidler: det historiske og spændingselementet, realbegivenheder og ren fiktion.

En forskers død

Således er romanens fundament den virkelige sag om den britiske våbeninspektør dr. Kelly, som i 2003 lækkede, at den britiske regerings begrundelse for invasionen i Irak – Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben – var falsk. To måneder senere fandt man dr. Kelly død i en skov under mystiske omstændigheder. Stangerup bruger disse fakta til fiktionen om dansk-engelske Amy, der sætter sig for at opklare omstændighederne omkring våbeninspektørens død. I kampen mod religiøse og politiske kræfter kommer Amy selv i livsfare, inden den overraskende slutning effektivt afslutter En forskers død.

Bibliografi

  • Gravskrift for Rødhætte (1967)
  • Gule handsker (1968)
  • Gule handsker (1969)
  • Spejldans (1969)
  • Diamanter er dydens løn (1970)
  • Solsikkerne (1972)
  • Ulvetid (1980)
  • Den tibetanske maske (1981)
  • Kanariefuglen (1983)
  • Christine (1985)
  • Spardame (1989)
  • Sankt Markus nat (1991)
  • Stedfar (1995)
  • Gravskrift for Rødhætte ; Spejldans ; Solsikkerne (1999)
  • Saxo: Danmarkskrøniken (1999)
  • Tidens bord (2001)
  • Saxo: hans værk, hans verden (2004)
  • Skæbnegalleriet (2006)
  • En forskers død (2010)

Se også

Helle Stangerup på Litteratursiden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.