Guldalderkrimien

Guldalderkrimien er betegnelsen for en type kriminallitteratur, der kom frem og blev yderst populær i perioden ca. 1910-1950. Betegnelsen dækker dels den engelske whodunit og den amerikanske private eye. Genren var domineret af kvindelige forfattere især fra Storbritannien med Agatha Christie og Dorothy L. Sayers som de mest kendte.

De engelske guldalderkrimier foregår som oftest i en forudsat eksisterende landidyl blandt figurer, der tilhører de højere samfundslag. Generelt er skabelonen, at et mord bryder idyllen, og en skarsindig, logisk indrettet detektiv tager affære, inden han/hun opklarer den typisk meget komplicerede og intrigeramte sag med stor overraskelseseffekt og overlegent intellekt i forhold til de officielle myndigheder. Samtidig genoprettes sammenhæng og orden i det lukkede, overskuelige rum.

Der er en vis konservativ forankring i guldalderkrimierne og ikke større fokus på samfundskritik som i andre, senere undergenrer af kriminallitteraturen såsom den hårdkogte krimi og den skandinaviske krimi. De bedste af periodens udgivelser er i stedet veludviklet underholdning, som med stram komposition og velgennemtænkte plots formår at holde læserens interesse fangen på eksemplarisk vis.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.