Gard Sveen

Gard Sveen. Foto: Presse/forlaget Klim

Gard Sveen (f. 1969) er en norsk forfatter med en kandidatuddannelse i statskundtskab. Siden studietiden har han arbejdet i forskellige ministerier, senest Forsvarsministeriet, hvor han er ansat som seniorrådgiver.

Gard Sveen debuterede i 2013 Den siste pilegrimen (på dansk Den sidste pilgrim 2015) om for hvilken han fik Rivertonprisen 2013 og vandt Glasnøglen 2014. I de eferfølgende år har han udgivet yderligere tre bøger i serien om Oslo-efterforskeren Tommy Bergmann. Han modtog Palle Rosenkrantz PrisenKrimimessen 2016

Helvede åbent
I en lejlighed i byen finder politimanden Tommy Bergmann en grusomt tilredt, prostitueret pige. Hun er slagtet på en måde, som nøjagtigt svarer til seriemorderen og psykopaten Arne Rasks mordmetoder. Men han sidder indespærret på en sikret psykiatrisk afdeling. Er Rask i virkeligheden uskyldig? Eller er der en morder derude, der kopierer ham? Eller?

Rask får sin sag genåbnet ved at trække en, og kun én af sine tilståelser tilbage: mordet på sin gamle elev Kristiane, hvor der kun var indicier og ingen beviser i sagen. Kristianes mor læser om sagen. Hun er sikker på, at datterens gamle skolelærer, Rask, er uskyldig dømt – og hun antyder, at hun ved det hele, men ikke vil fortælle det. For gør hun det, vil en hemmelighed, hun har fortiet siden mordet i 1988, blive afsløret.

Langsomt arbejder Tommy og hans kollega Susanne Bech sig vej ind i menneskets mørkeste irgange – helvede er åbent!

Bjørnen
Seneste bog i rækken, Bjørnen, udkom på dansk i 2019. I bogen finder Tommy Bergman liget af en ung, ukendt kvinde i en sø og politiets sikkerhedstjeneste mistænker, at der er tale om en Østtysk afhopper, der forsvandt i 1982. Da hende gode ven, som tilbage i 80’erne var kendt som Norges største spion, bliver myrdet i sit hjem, bestyrkes mistanken.

Politiefterforsker Tommy Bergmann sættes på sagen og snart går den uhyggelig jagt i sporene efter den kolde krig på den mand, som slap fri og som kun er kendt som ‘Bjørnen’.

Bibliografi

  • Bjørnen (2019)
  • Blod i dans (2017)
  • Helvede åbent (2016)
  • Den sidste pilgrim (2015)

 

Se også

Litteratursidens omtaler
Forfatterwebs portræt

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.