Frode Z. Olsen

Frode Z. Olsen (født 1950) er forfatter til politi- og spændingsromaner. Desuden er han politimand, ansat 1975, har bl.a. været kriminalinspektør på Frederiksberg og i længere perioder været udstationeret af Rigspolitiet i udlandet: Wien (Balkan) 1991-1994, Haag, International Criminal Court (2005-2006), Bagdad (2006-2007) og senest Beijing (2008-), hvilket tydeligt præger hans forfatterskab og hans bidrag i den offentlige debat om politiets forhold, kriminalitet og udfordringer i arbejdet med kriminalitetsbekæmpelse.

Frode Z. Olsen har siden 2001 har udgivet fem romaner, seneste “Når Dragen Løfter Hovedet”, historier som er skrevet på baggrund af fire årtiers arbejde som politimand, fra menig gadebetjent til kriminalinspektør og med opklaring af alt, hvad en kriminel hjerne – spontant eller planlagt – kan finde på at gøre af fortrædeligheder mod andre mennesker. I bagagen er også 5 års arbejde som rigspolitiets mand i Kina samt andre lange udsendelser på Balkan, i Østeuropa, Afrika og Irak. Romanerne afspejler indtryk, oplevelser og refleksioner, der ikke fik plads i tusindevis af rapporter, fordi de ikke var bevismæssigt relevante, men alligevel langt fra uvedkommende. Sandhed kontra kendsgerninger, retfærdighed kontra hævn og idealisme kontra professionel kynisme er tilbagevendende temaer.

 

 

Bibliografi

  • I skyggen af den tredje mand (2001) – en aktualisering af Graham Greene’s klassiker “Den tredje mand” fra 1950. Begge romaner udspiller sig i Wien.
  • Hunde spiser kød, heste spiser græs (2002) – politifortællinger om hor, død, drukkenskab og brækkede arme. Et døgn blandt betjente på politistationen i St. Kongensgade i København.
  • Den dag sneen kom (2007), om en forsvunden engelsk politikersøn, hvor handlingen udspiller sig på skift i England og i København.
  • København – Bagdad (2010) – hvad fik to amerikanere og en iraker fra koalitionsstyrkerne i Bagdad til at rejse til København og opsøge en mand, som ender med at falde ned fra en altan på 4. sal?
  • Når Dragen Løfter Hovedet (2012) – en ung kinesisk lægestuderende kommer til Danmark for at færdiggøre sine studier, men har efterladt problemer i Beijing. Et år senere må han hovedkulds rejse hjem igen og endnu større problemer følger ham fra København.
  • Ikke en jordisk chance (2016) – En dramatisk dokumentarisk beretning om en gruppe modige danskeres glemte indsats under Anden Verdenskrig.

 

 

 

Se også

Krimisidens omtaler

Litteratursidens omtaler

Ries Forlag

 

Ideen bag at skrive

Frode Z. Olsen har i en cafésamtale på Litteratursiden (se link ovenfor) og i Politikens kronik 18. november 2007 Så skriv da en kriminalroman! fortalt om, hvad der satte ham i gang, hans idé med at skrive krimier og givet nogle bud på, hvad han mener vore dages krimier og politiromaner gerne må indeholde.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.