Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe (19. januar 1809 – 7. oktober 1849) var en amerikansk forfatter. Poe er i dag først og fremmest kendt for sine gotiske gysernoveller og digtet ”The Raven”, men var i sin samtid også en kendt litteraturkritiker og en af foregangsmændene for den amerikanske romantiske bølge.

Poe og detektivhistorien

I krimisammenhæng nævnes Poe ofte som detektivhistoriens fader. I 1841 udgav han den første af tre noveller om detektiven C. Auguste Dupin, ”The Murders in Rue Morgue”. Sammen med de to efterfølgende noveller, ”The Mystery of Marie Roget” og ”The Purloined Letter”, dannede fortællingen skole for den klassiske detektiv. Poe selv kaldte de tre fortællinger for ”tales of ratiocination” – for det var fornuften, rationaliteten og logikken, der hjalp Dupin med at opklare sagerne. Ligesom hos den senere og så meget mere velkendte detektiv Sherlock Holmes drejede det sig om at deducere sig frem til løsningen ud fra de fremlagte facts; en for den dygtige detektiv ufejlbarlig metode.

Med sine noveller var Poe med til at grundlægge den såkaldte engelske krimi, hvilket ikke blev det sidste eksempel på en amerikansk krimiforfatter, der skrev i en engelsk stil. Som barn boede Poe nogle år i England, hvilket den engelske krimiforfatter Andrew Taylor har broderet elegant over i romanen The American Boy (2003, dansk udgave Den amerikanske dreng, forlaget Klim 2004).

Poe på dansk

I forbindelse med Krimimessen 2009 udkom Poe – 4 makabre hyldester. Antologiens fire fortællinger tager afsæt i fire klassiske Poe-noveller. Anne-Marie Vedsø Olesen skriver med afsæt i ”The Tell-Tale Heart” om forkvaklet kærlighed i novellen ”Orkestergraven”. I novellen ”Metro” tager Steen Langstrup udgangspunkt i ”William Wilson” og skriver om det at have en dobbeltgænger. ”Berenice” er Rikke Schubarts udgangspunkt i hendes novelle om et alt andet end behageligt tandlægebesøg i novellen ”Ormekur”. I ”Opløsning” genfortolker Patrick Leis på litterær vis novellen ”The Fall of the House of Usher”.

Links

Poe Museum

Edgar Allan Poe Society of Baltimore

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.