Det lukkede rum

Det lukkede rum er betegnelsen på en bestemt type krimiplot eller -gåde, der oftest forekommer i traditionelle whodunits, men som i forskellige udformninger har det med at dukke op igen og igen i kriminallitteraturen.

Det lukkede rum som plot består kort fortalt af, at en person findes myrdet i et rum, der lukket indefra – dvs. alle vinduer og døre er lukket og låst indefra, hvilket indebærer at ingen har haft mulighed for at begå det mord, der ikke desto mindre er blevet begået! Det lukkede rum er således i udgangspunktet en umulighed og en uløselig gåde, og krimiforfatteres vedblivende lyst til at bruge det lukkede rum skyldes den udfordring, der ligger i at finde nye løsninger på denne klassiske gåde.

Berømte eksempler på det lukkede rum-mysterier er Arthur Conan Doyles novelle The Adventure of the Speckled Band og Agatha Christies roman Hercule Poirot’s Christmas.

Også en mere moderne detektiv som Martin Beck har været udsat for den tilsyneladende uløselige gåde i romanen, der simpelthen bærer navnet Det lukkede rum.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.