Den skandinaviske krimi

Den skandinaviske krimi er betegnelsen for en type kriminallitteratur, hvis pionerer især var det svenske forfatterpar Maj Sjöwall og Per Wahlöö, som i 1965 indledte deres 10-binds krimiserie Roman om en forbrydelse.

I den skandinaviske krimi kombineres den rå hverdagsrealisme fra politikrimien med samfundskritikken fra den hårdkogte krimi. Som i politikrimien og som i også Sjöwall og Wahlöös Beck-univers er det et efterforskningskollektiv, der ofte er de centrale figurer – frem for den individuelle detektiv i den hårdkogte krimi. Samfundskritikken er samtidig dominerende i den skandinaviske krimi og afspejler ofte turbulente og kritiske perioder i tiden. Det politiske er en personlig sag og omvendt for hovedpersonerne, hvor det private og professionelle hænger sammen.

På denne vis søger den skandinaviske krimi ofte at vise, hvordan kriminalitet, forbrydelser, mord og vold ikke nødvendigvis kun er enkeltstående tilfælde, men også alvorlige sygdomstegn på et samfund i krise. Også politifolkene er helt almindelige mennesker med banale problemer som alle andre og ikke urørlige helte. Det medfører en realistisk og undertiden blåtonet skildring af samfundsmæssige og personlige konflikter.

Af nyere forfattere, der har været med til at give den skandinaviske krimi en renæssance, tæller navne som Henning Mankell, Håkan Nesser og Arne Dahl, ligesom en dansk forfatter som Michael Katz Krefeld forsøger sig med elementer fra den slidstærke genre.

 

Se også

Læs mere om den skandinaviske krimi i bl.a. Meyhoff, Karsten Wind: Forbrydelsens elementer, Informations Forlag (2009).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.