Dan Turell

Dan Turell

dansk forfatter, 1946-1993. Opvæksten i Vangede er beskrevet i det folkelige gennembrud, Vangede Billeder. Senere boede forfatteren på Vesterbro, der er beskrevet med stor kærlighed i kriminalromanerne. For få år siden fik Dan Turell opkaldt en plads ved Halmtorvet efter sig: Onkel Dannys Plads.

Turell var en uhyre produktiv forfatter, der skrev lyrik, journalistik, romaner, noveller og meget andet. Allerede som barn var Turell ivrig krimilæser, og ved sin død efterlod han sig en større samling af kriminallitteratur. Desuden var han en af initiativtagerne bag det nu hedengangne krimiforlag Pinkerton. Turell interesserede sig først og fremmest for den hårdkogte genre, og det er da også den, han selv skrev en kærlig pastiche over i sin Mordserie.

Mordserien

Turell skrev sin 12 binds krimiserie, der ikke skulle blive kendt som Mordserien i årene 1981 – 1990. Hovedpersonen er en navnløs freelancejournalist med en fortid som jazzmusiker. Han arbejder på Bladet under den koleriske chefredaktør Otzen, og da han i første bind Mord i mørket bliver ringet op en en ukendt mand, der dagen efter findes myrdet, kommer han i kontakt med politiinspektør Ehlers, som han i seriens løb bliver venner med. Det er også i første bind, at den smukke advokat Gitte Bristol for første gang dukker op, og hele serien er en kærlighedserklæring til hende og ikke mindst til det København, der er omdrejningspunktet for de fleste af seriens bøger.

kun han kunne skrive!

Handlingen i bøgerne foregår først og fremmest på Vesterbro, kaldet Distriktet, gerne på den navnløse og tørstige detektivs stamværtshus, Stjernecafeen.

såå
Romanerne blev kritiseret for at have for løse og dårlige plots, og kritikken er bestemt ikke uberettiget. Det er først og fremmest Turells sprogsans og evne til at skabe stemningsbilleder, der bærer romanerne, men de er sandelig heller ikke uefne som krimier. Turell indrømmede gerne, at handlingen i bøgerne ikke var planlagt på forhånd. Når han gik i stå i handlingen, sendte han simpelthen detektiven på værtshus!

Udover Mordserien skrev Turell som krimiforfatter også novellesamlingen Don Dobbeltliv samt den lille roman Det døgn, da..

Links

Turell på Krimisiden

Turell på Litteratursiden.dk

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.