Craig Russell

Craig Russell

Craig Russell er engelsk forfatter. Debuterede i Danmark i 2008 med første bind, Blodørn, om Kriminalhauptkommissar Jan Fabel fra Hamburg. Der er indtil videre kommet 5 bøger i serien.
Der er et pænt stykke vej fra reklametekster og marketing til krimigenren, men skotskfødte Craig Russell (1956) har tilbagelagt distancen i fin stil. Med en baggrund som betjent, har Russell gode forudsætninger for at skrive om kriminalitet, og det er da også sådan han forstår sig selv: Ikke som krimiforfatter, men som en forfatter, der skriver om kriminalitet. Således også i debutromanen Blood Eagle (2005), der er første bind i serien om kriminalkommissær Jan Fabel i Hamborg. En serie Russell i 2007 blev tildelt Hamborg Politis prestigefyldte Polizeistern for, som den eneste ikke-tysker nogensinde – en vigtig hyldest for en forfatter med særlig interesse i tysk efterkrigshistorie.

Udover serien om Jan Fabel, som er oversat til flere sprog og filmatiseret af tyske ARD, har Russel skrevet en serie bøger om privatdetektiven Lennox i 1950’ernes Glasgow, ligesom han, under pseudonymet Christopher Galt, skriver ’almindelig’ fiktion. Et eksempel er The Third Testament (2015), der flirter med mysticisme i en historie hvori de døde kommer til live. Hans bøger er blevet rost for netop denne mystik, for en mørk atmosfære og for de sindrige plots. Inspirationskilderne er George Orwell og Heinrich Böll – men også Kafka og Poe. Flere af Craig Russells bøger er oversat til dansk, og Det tredje testamente kommer i løbet af 2016 også på dansk.

Peter James skrev om Craig Russell: ”Vivid and compelling, with a dark sense of place, even darker characters, and deliciously noir humour. Craig Russell is a great writer at the very top of his game here.”

Forfatteren gæstede Krimimessen 2015.

Bibliografi

  • Blodørn (2008)
  • Mord er ikke noget eventyr (2009)
  • Til evig tid (2010)
  • Lennox (2010)
  • Karnevallets mester (2011)
  • Glasgow-kysset (2012)
  • Valkyriesang (2013)
  • Frygt for mørkt vand (2015)
  • Det tredje testamente (2016)

Se også

Forfatterens hjemmeside

Litteratursidens omtaler

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.