Anne Holt

Holt anne.jpg

Anne Holt (født 16. november 1958) er en norsk forfatter til adskillige krimier og sammen med Jan Gulliou og Liza Marklund medejer af Piratforlaget. Anne Holt er desuden uddannet jurist. Hendes politiromaner har politifolkene Hanne Wilhelmsen, Inger Johanne Vik og Yngvar Stubø som hovedpersoner.

Anne Holt er kendt som en forfatter med stærke plot og velskrevne miljø- og personskildringer. Klart i erindringen står hendes beskrivelser af storbylivet i Oslo og hendes tilbagevendende hovedperson Hanne Wilhelmsens særlige karakter.

Romanerne har således et vis slægtskab med den skandinaviske krimi, men skylder i deres blå tone samt samfunds- og storbyorienterede elementer også en del til den hårdkogte, amerikanske krimitradition – som hos pioneren Raymond Chandler – og til den yngre udløber, der har kvinder som bærende hovedfigurer. Der er dog tale om relativt lukkede universer og tilsyneladende en tro på en form for orden, der alt i alt placerer Holt et sted mellem guldalderkrimien a la Agatha Christie, den hårdkogte krimi a la omtalte Raymond Chandler og nyere, mere feminin skandinavisk krimi.

Anne Holt er desuden kendt som politiker og var i 1996/1997 justitsminister i Norge.

Bibliografi

Krimiserien med Hanne Wilhelmsen

  • Blind gudinde (1995)
  • Salige er de som tørster (1996)
  • Dæmonens død (1997)
  • Løvens gab (1999)
  • Død joker (2000)
  • Uden ekko (2001)
  • Sandheden bag sandheden (2004)
  • Madam President (2007)
  • 1222 (2008)

Krimiserien med Inger Johanne Vik og Yngvar Stubø

  • Det der er mit (2002)
  • Det som aldrig sker (2005)
  • Madam President (2007)
  • Pengemanden (2010)
  • Skyggedød (2013)

Krimitrilogien om hjertelægerne Sara Zuckerman og Ola Farmen, skrevet sammen med Even Holt

  • Flimmer (2011)
  • Sudden death (2015)

Udenfor serie

  • Ikke den her pige (1993)
  • Mea Culpa: en historie om kærlighed (1998)

Se også

Litteratursidens omtaler

Anmeldelse af Anne Holts 1222 på sentura.dk

Krimisidens omtale

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.