Arne Dahl

Arne Dahl, författare (writer)

Bag pseudonymet Arne Dahl gemmer sig den svenske forfatter og litteraturkritiker Jan Arnald (født 1963). Arne Dahl har skrevet krimierne om Paul Hjelm og A-gruppen, Opcop og senest er han begyndet på en serie om Sam Berger som er politibetjent i Stockholm.

Pseudonymet

Jan Arnald antog sit pseudonym, da han begyndte at skrive krimier og ønskede at undgå at blive betragtet som en intellektuel, der holdt fridag ved at skrive en krimi. Pseudonymet vakte en del opmærksomhed, da de færreste troede på, at det var en ukendt forfatter, der gemte sig bag det. Der blev gættet på mange forskellige forfattere, herunder Jan Guillou og Maj Sjöwall.

Ideen

Ideen bag Arne Dahls romaner var at skrive spændende krimier, der samtidig havde litterær kvalitet, og som skulle beskrive nutidens Sverige gennem et tiår, et Sverige der i stigende grad blev tvunget til at forholde sig til en globaliseret verden – set gennem kriminalromanens filter. Arnald valgte at skrive under pseudonym, da han allerede i litterære cirkler var relativt kendt som intellektuel kritiker, og han ønskede ikke at blive opfattet som en intellektuel, der “holdt fridag” med at skrive en krimi. Tværtimod ønskede han, at hans krimier skulle læses på deres egne præmisser, uden at læseren fokuserede på forfatteren. På den måde var antagelsen af pseudonymet også en stilfærdig protest mod den stadigt mere kändisfikserede læserkultur. Arnald/Dahl valgte i bedste svenske stil politiromanen som form, og ligesom koryfæerne Maj Sjöwall og Per Wahlöö satsede han på et politikollektiv som hovedperson fremfor en enkelt politimand eller -kvinde. Det skulle vise sig, at Dahl gennemførte dette sidste endnu mere radikalt end forbillederne. Dahl kaldte sit politikollektiv A-gruppen – et kælenavn for det noget mere besværlige Rigskriminalpolitiets specielle enhed for voldskriminalitet med internationale aspekter.

Bibliografi

Serien om A-gruppen

 • Misterioso (2001)
 • Ondt blod (2002)
 • Op til toppen af bjerget (2002)
 • Europa blues (2003)
 • Vældige vande (2005)
 • En skærsommernatsdrøm (2003)
 • Dødsmesse (2005)
 • Mørketal (2006)
 • Efterskælv (2007)
 • Himmeløje (2008)
 • Elleve (2009)

Opcop

 • Hviskeleg (2011)
 • Stoleleg (2012)
 • Blindebuk (2013)
 • To mand frem for en enke (2014)

Serien med Sam Berger

 • Skyggezone (2016)
 • Indland (2017)
 • Midtvand (2018)
 • Friheden (2020)

Udenfor serie

 • Ghost House (2010)

Realitetskontrakten

Dahl ser stort på den realitetskontrakt, der normalt indgås mellem læser og fortæller i politiromaner. A-gruppen er en så åbenbart litterær konstruktion, hvilket bliver tydeligere og tydeligere som serien skrider frem. Gruppens medlemmer kan både citere Shakespeare og Højsangen uden videre, og de befinder sig på mange punkter langt fra den gennemsnitlige, skandinaviske krimihelt. Forfatteren afholder sig ikke fra at indskyde metalitterære betragtninger eller at lade hovedpersonerne reflektere og ironisere over deres rolle som romanfigurer. At Dahl samtidig skriver velturnerede omend indviklede krimiintriger og holder fast i den elementære spænding må være forklaringen på, at hans bøger har opnået en bred popularitet hos såvel litterært interesserede som andre krimifans.

 Serien om A-gruppen

Første bind i serien er kronologisk Misterioso, selv om bind to, Ondt blod, blev udgivet som det første i Sverige. Paradoksalt nok er Ondt blod seriens måske mest kritiserede roman. A-gruppen oprettes i Misterioso, hvor de da seks medlemmer til at begynde med har svært ved at affinde sig med hinanden. De ledes af den altid neutrale Jan-Olov Hultin, der trods sit neutrale udseende har et vist talent for at nikke skaller både på og udenfor fodboldbanen. Omdrejningspunktet i den første roman er Paul Hjelm, en politimand der med sit livs hidtil mest drastiske beslutning – at afslutte en gidselsituation ved ureglementeret at skyde gidseltageren i skulderen – bringer sig selv på avisernes forsider som folkehelt og i fedtefadet hos interne undersøgelser for formodet racisme. Hjelm “sparkes opad” og havner i den nydannede A-gruppe, der er nedsat for at få fat på den såkaldte “magtmorder”, der dræber fremtrædende finans- og forretningsmænd. Udover Hjelm består gruppen af Viggo Norlander, Arto Söderstedt, Kerstin Holm, Jorge Chavez og Gunnar Nyberg. Senere tilkomne i gruppen er Sara Svenhagen, Lena Lindberg og Jon Anderson.

A-gruppen bliver i løbet af serien en stærkt sammentømret enhed. Personernes store forskelligheder, der i Mistrerioso først fremstår som en forhindring for samarbejdet, blover med tiden en forudsætning for gruppens usædvanlige og uortodokse måde at arbejde på.

Som serien skrider frem, skifter perspektivet mellem gruppens medlemmer, og Dahl udnytter hermed politikollektivet til at skifte synsvinkel og perspektiv ved at lade de forskellige personer træde ind i centrum i fortællingen på forskellige tidspunkter.

Bind 11 af 10

Fra starten ønskede Dahl at skrive 10 romaner om A-gruppen, men i stedet har han valgt at afslutte sin serie med romanen Elva (Elleve), der udkom på svensk i efteråret 2008 og på dansk i efteråret 2009. I romanen lader han A-gruppen mødes et år efter gruppens formelle opløsning – og som i Decameron samles de for at fortælle historier. Imidlertid er der også andet på spil og både romanpersonerne og læserne er tvunget til at mindes Agatha Christies Ti små negerdrenge. I Elva nærmer Arne Dahl og Jan Arnald sig hinanden, og karakterne bevæger sig for en tid ud af deres roller som detektiver og krimihelte. I følge Jan Arnald vil de vende tilbage, men i en anden form end A-gruppen.

Opcop

Allerede A-gruppens arbejde var koncentreret om kriminalitet med internationale aspekter, og med serien om Opcop river Arne Dahl i høj grad sine personer væk fra det svenske. Hele Europa er arbejdsplads for Opcop-gruppen – “mottoet” for Hviskeleg er “Åbne grænser har forandret kriminaliteten i Europa.”

Efter A-gruppens definitive nedlæggelse er såvel Gunnar Nyberg som Viggo Norlandergået på pension. Resten af gruppens medlemmer er fortsat aktive – heraf en del i den nyoprettede Europolgruppe, Opcop. Opcop er et forsøg på at lave en operationel, europæisk politistyrke, og er i sagens natur temmelig tys-tys. Lederen af gruppen, der har hovedkvarter i Haag er Paul Hjelm. Med sig har han Arto Söderstedt, og hjemme i Sverige er Sara Svenhagen, Jorge Chavez og Kerstin Holm, der alle bliver involverede i Opcop – ligesom i øvrigt også Jon Anderson.I den første af Opcop-bøgerne Hviskeleg præsenteres læserne desuden for en række nye personer,der er med i Opcop-gruppen, og som skal finde sig til rette med hinanden og den nystartede gruppes arbejde.

Som den første af bøgerne om A-gruppen Misterioso handlede om eftervirkningerne af en finanskrise, handler Hviskeleg om et Europa, der står midt i krisen, og de to bøger får derved en vis parallelitet, som forfatteren selv i højeste grad er opmærksom på.

Se også

Krimisidens bogomtaler

Arne Dahls hjemmeside

Tysk Arne Dahl-side

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.